Mor Álvaro López, director de l’Observatori en el període 1968-2000.
Amb moltíssim pesar vos comuniquem la sobtada defunció del nostre col·lega el Professor de la Universitat de València Álvaro López García (1941-2019).
Álvaro va ser Director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València en el període 1968-2000, una època difícil durant la qual la dedicació, l’esforç i la tenacitat del professor López van permetre recuperar l’Observatori i mantindre l’activitat docent, investigadora i social del centre. Després de la mort d’Ignacio Tarazona, fundador de l’Observatori, l’activitat del centre va anar decaient fins pràcticament extingir-se cap a mitjans dels 60, amb la consegüent deterioració d’instal·lacions i material. En 1968 el doctor Álvaro López, llavors llicenciat en Ciències Químiques, va passar a fer-se càrrec de l’Observatori. En aquells moments les instal·lacions es trobaven en una condicions lamentables. El professor López va començar a treballar en la posada a punt de l’instrumental i de les instal·lacions, aconseguint mitjançant la seua dedicació, esforç i tenacitat recuperar l’Observatori com a centre d’investigació i divulgació de l’astronomia.
Durant la seua direcció es va dedicar a promoure la creació de noves estacions d’observació. A causa de la contaminació lluminosa produïda per l’actual ciutat de València que dificulta enormement l’observació, resultava necessari buscar un nou emplaçament de treball. Álvaro va ser així responsable de l’excel·lent relació de l’Observatori amb els astrònoms no professionals de l’Associació Valenciana d’Astronomia, que va aconseguir entre altres resultats el naixement de les estacions d’observació hui actives en el municipi d’Aras de los Olmos.
La seua tasca en la formació d’astrònoms en les facultats de Matemàtiques i Física ha sigut fonamental per a mantindre i modernitzar els estudis d’astronomia en la nostra Universitat.
A més de la seua dedicació docent, Álvaro va realitzar investigacions en astrometria d’asteroides, tasca a la qual es va seguir dedicant fins al moment de la seua mort. Entre els projectes que va dirigir destaca el conveni amb l’Observatori de Pulkovo a Sant Petersburg (anomenada Leningrad fins a 1990) gràcies al qual van visitar València nombrosos astrònoms russos per a participar en diversos programes observacionals de detecció, astrometría i dinàmica d’asteroides.
L’asteroide 4657 Lopez, descobert per Nikolai Stepanovich Chernykh des de l’Observatori Astrofísic de Crimea, va ser batejat en homenatge a ell.
Els seus col·legues, alumnes i amics trobarem a faltar el seu bon ànim, la seua saviesa i sobretot la seua alegria. Descanse en pau.
P.D.: En aquest enllaç es pot accedir a una entrevista que va concedir a principis d’enguany.