Presentació

L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València

L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València (OAUV) és l’observatori universitari en actiu més antic de l’estat espanyol. Fou fundat en 1909 pel Dr. Ignacio Tarazona Blanch i declarat d’Utilitat Pública a l’any 1920.

L’OAUV té la seu actual al Parc Científic del Campus Burjassot-Paterna de la Universitat de València (UV), on es realitzen i coordinen activitats d’investigació, docència i difusió cultural en l’àmbit de l’Astronomia i l’Astrofísica.

En la seua labor divulgativa, convé destacar l’Aula del Cel, un projecte educatiu fruit del conveni entre la Universitat de València i la Conselleria d’Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana.

Les instal.lacions telescòpiques de l’Observatori es troben situades a la localitat d’Aras de los Olmos (conegut com Observatori d’Aras de los Olmos, OAO), on es duen a terme tant projectes profesionals d’observació astronòmica com tasques de formació d’estudiants i treballs variats de divulgació.

Aula del Cel

És un espai reservat en la seu central de l’OAUV, on es realitzen treballs de divulgació interactius orientats a estudiants de tots els nivells educatius; un lloc d’encontre amb l’astronomia, dedicat a l’ensenyament i l’estímul de la curiositat i l’interès pel Cosmos.

Observatori d’Aras de los Olmos

Es troba sobre la Mola de Santa Catalina, un lloc amb un dels cels més foscos de la Comunitat Valenciana (fou acreditat com a Reserva Starlight). Cal destacar el seu telescopi TROBAR (de 60 cm d’apertura, actualment utilitzat en observacions espectroscòpiques), el T50 (de 51 cm d’apertura i dedicat a fotometria) i els telescopis TÚRIA1 i TÚRIA2, de gran camp i ràpida resposta.

Donat el seu caràcter universitari, l’Observatori d’Aras de los Olmos juga un paper fonamental en la formació d’estudiants, tant de grau com de màster, en l’àrea d’Astronomia i Astrofísica. Té com a prioritat la divulgació de la ciència a la societat, on s’ha de destacar un programa de visites durant els mesos d’estiu obert al públic general; un programa on es poden visitar les instal.lacions i gaudir d’una observació astronòmica nocturna.

Rebeu la nostra més cordial benvinguda..