Telegrama a un planeta Concurso educativo

Resultat del concurs

(Actualitzat a 21 de Novembre)

Programa QuèQui TV3 – Capítol 6 “Missatge interestel·lar”

Per què no començar el curs 23/24 comunicant-nos amb extraterrestres?

La comunicació amb possibles civilitzacions extraterrestres forma part de l’imaginari col·lectiu des de fa generacions i són molts els exemples que donen fe d’això, tant en la literatura com en el cinema. Però també en la ciència. Ja Galileu es preguntava si hi hauria éssers vius en la Lluna i els altres planetes, i persones investigadores de totes les èpoques i cultures han reflexionat sobre la pluralitat dels mons habitats i si hi ha algú allà fora amb qui puguem dialogar. Aquesta inquietud va propiciar l’inici del programa SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence) allà pels anys seixanta del passat segle, que des de llavors busca activament senyals d’altres civilitzacions en l’univers.
No obstant això, escoltar l’Univers estant callats no és una manera òptima de comunicar-se. Si a l’altre costat les civilitzacions alienígenes fan el mateix, serà impossible establir qualsevol tipus de comunicació, per això prenem la iniciativa i ens plantegem el repte d’enviar un missatge a l’espai.

Fruit de la col·laboració entre l’OAUV, CESAR (ESA/INTA/ISDEFE), CAB, IEECTV3,

neix aquest concurs que vol contribuir a donar a conèixer a la comunitat educativa el programa SETI: quins són els seus fonaments, els seus mètodes, els protagonistes i fites més destacades i, naturalment, com ens les arreglarem per establir un potencial contacte amb una civilització extraterrestre. Quina seria la nostra intenció en aquest primer acte comunicatiu? Què li diríem a una civilització extraterrestre de la qual no sabem res i que, molt probablement, no sap res de nosaltres? Què els diríem i… en quina llengua?

El nostre desafiament

Compondre un missatge gràfic o pictograma amb el qual establir un primer contacte amb una possible civilització alienígena en el planeta Teegarden b, un planeta potencialment habitable de l’estrella Teegarden (a 12,5 anys llum del nostre Sistema Solar). El pictograma haurà de consistir en una matriu de 73×73 píxels i complir amb una sèrie de requisits ètics detallats en la nostra Guía Didáctica. .

És requisit indispensable que el pictograma vaja acompanyat d’una breu memòria de màxim 1 full, explicant el seu significat i justificació.
El professorat participant haurà de descarregar la Guía Didàctica en la qual trobaran, a més de les instruccions i una plantilla per a l’elaboració del pictograma, recursos de tot tipus per treballar a l’aula les diferents temàtiques relacionades. Adicionalment, posem a la vostra disposició la següent presentació que resumeix els continguts de la guia perquè la puguau utilitzar directament a l’aula.

Atesa la distància a la qual es troba Teegarden b, caldrà esperar fins a 2048, és a dir, fins d’ací a 25 anys, perquè arribe una possible resposta. Haurem de tindre paciència.

Qui pot participar?

Estudiants de centres d’ensenyament de tota Espanya a partir de 3r d’ESO fins a 2n de Batxillerat i FP (FPB i CCFF GM).

Quan i com participar? Dates clau

L’arrencada oficial del concurs és l’ 11 de setembre.

Per participar has d’inscriure al teu centre i els teus grups en el següent formulari d’inscripció. El termini d’inscripcions s’obre amb l’arrencada del concurs i es tancarà el 29 de setembre.

Rebrem les vostres propostes des de l’arrencada oficial del concurs fins al 31 d’octubre.

Heu d’enviar-les a l’adreça de correu electrònic teleplaneta@uv.es

Resultat del concurs

D’entre tots els pictogrames que rebam des dels centres participants es seleccionarà un únic missatge que s’enviarà a Teegarden b a través de les antenes de l’INTA al Centre Europeu d’Astronomia Espacial (ESAC) de l’ESA a Villanueva de la Cañada (Madrid). Addicionalment, el contingut del missatge guanyador així com el procediment del seu enviament seran objecte d’un documental realitzat per TV3.

Si el vostre missatge no resulta seleccionat, no serà emès per les antenes cap a Teegarden b però sí es publicarà tant a la nostra web com en el documental realitzat per TV3. (La inscripció en el concurs implica l’acceptació d’aquesta condició).

El missatge guanyador serà seleccionat per un comitè de representants de totes les entitats col·laboradores i la decisió atendrà als criteris detallats en el següent barem.

Durant el procés d’elaboració estarem encantades d’atendre les vostres consultes que haureu de dirigir a l’adreça de correu electrònic teleplaneta@uv.es o, alternativament, a auladelcel@uv.es. (Atenció!, la recollida de pictogrames participants només es durà a terme a través de l’adreça teleplaneta@uv.es)

Ànim i a per el vostre “Hello World” interestel·lar!