Presentació OAO

Estació d’observació remota de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.

  • Codi d’observatori: Z35
  • Localització: Camí del depòsit de incencios Els Tornajos s/n, Queixal de Santa Catalina, 46197 Aras de los Olmos, València.
  • Coordenades geogràfiques: 39° 56′ 42.00″ N i 1° 6′ 5.40″ W.
  • Altitud: 1280 m.

Observatori d’Aras de los Olmos, en primer pla. Al fons, l’Observatori Astrofísic de Javalambre, tots dos enclavats en la Reserva Starlight.

El OAO (Observatori d’Aras de los Olmos – Universitat de València), és l’estació d’observació de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Està situada en la localitat d’Aras de los Olmos, sobre la mola de Santa Catalina, i emplaçada a l’interior del parc eòlic d’aquesta. Es tracta d’un emplaçament amb un cel excel·lent, un dels pocs llocs foscos que queden en la Comunitat Valenciana, i molt pròxim a l’Observatori Astrofísic de Javalambre. Al desembre de 2016, la zona on està enclavat l’Observatori d’Aras de los Olmos va ser acreditada com a Reserva Starlight i com a Destinació Turística Starlight, un doble guardó amb el qual es que certifica la qualitat astronòmica del territori. Aquestes reserves són una acció associada de la Unesco per a aquells llocs que compleixen els exigents requisits astronòmics que imposa la fundació Starlight. El nostre observatori forma també part de la Xarxa espanyola d’estudis sobre la contaminació lumínica, i pots veure el mesurament diari de la foscor del cel en aquest enllaç.

Els primers mitjans d’observació amb els quals va comptar l’Observatori Astronòmic van ser instal·lats sobre el sostre de l’edifici històric de la Universitat de València al carrer de la Nau. Però l’incendi ocorregut l’any 1932 va destruir pràcticament totes les instal·lacions astronòmiques. En 1946 l’Observatori es va traslladar a l’Avinguda de Blasco Ibáñez, l’actual seu del Rectorat de la Universitat. El posterior desenvolupament de la ciutat de València, a causa de la contaminació lluminosa que va suposar, va impossibilitar la realització d’un treball astronòmic de qualitat en aquest observatori.

Per aquest motiu, l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València va haver de buscar un nou emplaçament per a treballar. La decisió final va ser Aras de los Olmos, una de les poques zones realment fosques de la nostra Comunitat, com es pot apreciar en el següent mapa de contaminació lumínica:

Light Pollution Map

Com es pot apreciar en el següent vídeo, tan sols la direcció cap a València (ES) presenta una il·luminació apreciable, per davall dels 20é d’altura. En nits fosques i de cel net pot observar-se lleument la il·luminació d’algunes poblacions importants o relativament pròximes (Madrid, Castelló i Terol) així com la concentració de població al llarg de la costa mediterrània.