Els forats negres més solitaris podrien ser també els més famolencs
7/6/2023 de la Universitat James Madison

Una “tallada” d’aproximadament 30 milions d’anys llum d’amplària en la distribució de galàxies en l’univers (esquerra). Les regions buides es mostren com a àrees ombrades en blau, amb galàxies marcades amb punts rojos a l’interior. La miniatura de la dreta mostra una galàxia en una regió buida que alberga un forat negre supermassiu en creixement actiu en el seu centre; aquesta activitat es manifesta mitjançant mesures fluctuants de brillantor en el infraroig mitjà. Crèdit: K. Douglass (Universitat de Rochester), SDSS, A. Aradhey (Escola Secundària Harrisonburg i Universitat James Madison).
Els monstruosos forats negres en creixement actiu, amb masses que van des de milions fins a milions de milions de vegades la del nostre Sol, són més comuns en galàxies de mida mitjana i nanes que habiten en les regions més disperses de l’univers que en regions més poblades, segons un estudi de més de 290.000 galàxies.
L’estudi, realitzat per Anish Aradhey, un estudiant de l’Escola Secundària Harrisonburg, i Anca Constantin, professora d’astrofísica a la Universitat James Madison, va utilitzar dades del Sloan Digital Sky Survey (SDSS) i més de vuit anys de mesures del telescopi espacial AllWISE/NEOWISE de la NASA.
[Font]