El Projecte Amanar acosta un any més la ciència a joves sahrauís a Espanya
El Projecte Amanar, creat en 2019 amb l’objectiu d’inspirar a través de l’astronomia a les xiquetes i xiquets procedents dels camps de refugiats sahrauís prop de la ciutat de Tinduf (Algèria), torna en una nova edició a l’estiu de 2023. Durant els mesos de juliol i agost, l’equip d’Amanar, gràcies al suport i coordinació d’institucions i associacions locals, durà a terme activitats educatives amb joves que resideixen temporalment a l’estiu amb famílies d’acollida espanyoles dins del programa “Vacances en Pau”. Les activitats, gratuïtes i obertes també a tots els membres de les famílies d’acollida, tindran lloc a A Corunya, Barcelona, Granada, Madrid, Sagunt i Tenerife.
El Projecte Amanar va nàixer com un projecte divulgatiu per a inspirar la comunitat sahrauí a través de l’observació de l’Univers i el desenvolupament d’habilitats científiques, així com per fomentar el sentit d’unitat sota el mateix cel. El programa d’activitats per a l’any 2023 inclourà visites a observatoris astronòmics, planetaris i museus científics, així com sessions d’observació amb telescopis, xarrades i tallers. Durant els esdeveniments, tant els xiquets i xiquetes sahrauís com les seues famílies d’acollida tindran l’oportunitat d’explorar el Cosmos i desenvolupar la seua creativitat de la mà d’experts en astrofísica i comunicació. Tota la informació, incloent dates i horaris, serà comunicada a través de la pàgina web d’Amanar i en els canals oficials dels responsables locals: Agrupació ÍO (A Corunya), Institut d’Astrofísica d’Andalusia (Granada), ESA CESAR (Madrid), Institut d’Astrofísica de Canàries (Tenerife), Institut de Ciències de l’Espai (Barcelona), Observatori de la Universitat de València (València) i Associació Sapiencia (Sagunt, València).
Des de l’associació Sapiencia, i amb colaboración de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, tornarem a oferir ciència i diversió als xiquets i xiquetes sahrauís als quals donarem la benvinguda a Sagunt. En aquesta ocasió, la trobada tindrà lloc a Casa Penya, una antiga casa arrossera situada al marjal d’Almenara. Després d’una sèrie d’activitats en les quals jugarem amb la gravetat i ens fascinarem aprenent sobre astronomia, soparem junts i ens prepararem per a una apassionant observació astronòmica de la mà de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.
El Projecte Amanar, ideat per l’associació GalileoMobile, ha comptat al llarg de la seua trajectòria amb el suport creixent d’institucions científiques internacionals, com la Oficina de l’Astronomia per al Desenvolupament (OAD) i la Oficina de Divulgació de l’Astronomia (OAO) de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), el Cherenkov Telescope Array Observatory (CTAO), el Gran Telescopi de Canàries (GTC), la Col·laboració Virgo, Universe Awareness (UNAWE), Galileo Teacher Training Programme (GTTP), l’Observatori de la Universitat de Leiden, la Europlanet Society o l’Associació Canària de Solidaritat amb el Poble Saharaui, entre altres. En 2019, any de llançament, es van realitzar activitats a les Illes Canàries, així com en els propis camps de refugiats a Algèria. En 2020 i 2021, a causa de les restriccions de la pandèmia, el programa es va reformular com un taller en línia amb professors de Tinduf a través de WhatsApp. En 2022, es van reprendre les activitats presencials a Espanya i es van expandir a localitats peninsulars. En total, les activitats d’Amanar han arribat a al voltant de 750 xiquets i xiquetes, 85 professors i 200 persones del públic general.
Amanar va ser seleccionat en 2019 com a “Projecte especial” dins de les activitats del centenari de l’IAU i va ser guardonat amb el Premi Falling Walls en 2020.
Llig més sobre el projecte i les últimes notícies sobre les iniciatives del programa d’estiu 2023 d’Amanar en la pàgina web del Projecte Amanar.