Control des de fora d’este món de les edats de gel
17/5/2023 del Center for Computational Astrophysics / Communications Earth & Environment
Un equip de recerca compost per climatòlegs i un astrònom ha utilitzat un model informàtic millorat per reproduir el cicle de les edats de gel (períodes glacials) d’entre 1,6 i 1,2 milions d’anys enrere. Els resultats mostren que el cicle glacial va ser impulsat principalment per forces astronòmiques d’una manera bastant diferent a com funciona en l’època moderna. Aquests resultats ens ajudaran a entendre millor el passat, present i futur de les capes de gel i el clima de la Terra.
L’òrbita de la Terra al voltant del Sol i l’orientació del seu eix de gir canvien lentament amb el temps degut a l’atracció gravitatòria del Sol, la Lluna i altres planetes. Aquestes forces astronòmiques afecten el medi ambient a la Terra degut a canvis en la distribució de la llum solar i el contrast entre les estacions. En particular, les capes de gel són sensibles a aquestes forces externes, el que resulta en un cicle entre períodes glacials i interglacials.
El cicle glacial-interglacial actual té un període d’aproximadament 100.000 anys. No obstant, el cicle glacial en el Pleistocè primerenc (fa uns 800.000 anys) canviant més ràpidament, amb un cicle d’aproximadament 40.000 anys. S’ha cregut que les forces astronòmiques externes són responsables d’aquest canvi, però els detalls del mecanisme no s’han comprès. En els últims anys, ha estat possible investigar amb més detall el paper de les forces astronòmiques a través del perfeccionament de les dades geològiques i el desenvolupament d’investigacions teòriques.
A partir de l’anàlisi d’aquests resultats de simulació, l’equip ha identificat tres fets sobre els mecanismes pels quals les forces astronòmiques van causar canvis en el clima en aquells temps. (1) El cicle glacial està determinat per petites diferències en l’amplitud de la variació de l’orientació de l’eix de gir i l’òrbita de la Terra.(2) El moment de la deglació està determinat principalment per la posició del solstici d’estiu a la seva òrbita, que es troba en el periheli, no només per l’efecte del canvi periòdic de la inclinació de l’eix de la Terra. (3) El moment del canvi en l’orientació de l’eix de gir i la posició del solstici d’estiu a la seva òrbita determina la duració del període interglacial.
[Font]