Activitats amb discapacitats

Recursos per apropar l’astronomia a persones amb mobilitat reduïda

L’Observatori Astronòmic posa a la vostra disposició una co·lecció de recursos per a fer activitats astronòmiques amb persones amb capacitats reduïdes.

Aquestes activitats han sigut desenvolupades pel Grup de Treball en favor de les Persones amb Discapacitat del nodus nacional espanyol de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009. El Grup de Treball està format per Amelia Ortiz-Gil (coordinadora), Pere Blay (UV), A.Teresa Gallego Calvente (IAA), Miquel Gomez i Collado(UV), Jose Carlos Guirado (UV), Mariana Lanzara (UV) i Silvia Martinez Nuñez (UA).

No et perdes el nostre últim treball: l’astrokit “A touch of the Universe”.

Sensacions

La xarrada «Sensacions» és una presentació de PowerPoint dirigida a persones amb discapacitat cognitiva.

sensaciones

Al mateix temps que es projecta la seqüència d’imatges acompanyada d’una música relaxant, s’empra el següent material:

  • Objectes de diferent textura i pes: pedres, boles, fustes, metalls…
  • Boles de suro pintades simulant el Sol, la Terra i la Lluna
  • Llanterna
  • Globus d’aigua calenta i globus d’aigua freda
  • Palangana amb aigua i una tovallola
  • Varetes d’encens

L’objectiu de l’activitat és fer «sentir» al públic de forma directa les sensacions suggerides per les imatges per a connectar amb la narració.

Cliqueu ací per a descarregar la ‪documentació i la presentació.

Sols imatges

soloimagenes
“Sols imatges” és una presentació en PowerPoint adequada per a persones amb discapacitat intel·lectual. Les imatges es projecten amb una música tranquil·la que té efectes relaxants, sobretot en persones afectades per l’autisme. Es tracta d’un viatge per l’espai el qual comença al Sol i ens porta, passant pel sistema solar, objectes de la nostra Galàxia i d’altres galàxies, fins al fons còsmic de microones.

Descarregar la presentació

 

 

 

La vida de les estreles

L’objectiu de la xarrada-taller “La vida de les estreles” és apropar, amb un llenguatge senzill i col·loquial, el cicle de la vida de les estreles a persones amb discapacitat cognitiva.

vidaestrellas
Durant l’Any Internacional de l’Astronomia s’ha dut a terme amb gran èxit a les tres capitals de província de la Comunitat Valenciana (València, Alacant i Castelló) amb la col·laboració de la Federació d’Associacions en favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual de la Comunitat Valenciana (FEAPS-CV).

La xarrada-taller es divideix en diverses parts:

  • Presentació de la ciència de la vida de les estreles de forma adaptada.
  • Elaboració de dibuixos per part del públic, relacionats amb allò que s’ha explicat fins el moment.
  • Observació del Sol amb un telescopi solar.
  • Continuació amb la part final de la història.
  • Torn de preguntes del públic.

Aquest projecte es va realitzar gràcies al finançament de la FECyT i el suport del node nacional espanyol de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009.

Descarregar l’activitat

 

Tornar a contemplar les estreles

“Tornar a contemplar les estreles” és un lloc web sobre astronomia adreçat a persones amb discapacitat visual i creada per l’Osservatorio Astronomico di Padova. S’hi recullen els conceptes més bàsics de l’astronomia, començant amb una explicació sobre l’espectre electromagnètic i acabant amb una breu introducció al problema de l’energia obscura. A més a més, els dibuixos estan preparats perquè els imprimisquen amb una impressora tèrmica o un dispositiu similar per a la impressió en relleu.

volveracontemplarlasestrellas

El nostre grup ha realitzat la traducció al castellà dels continguts d’aquesta pàgina i ha editat un llibre en braille, on es reprodueixen tant el text com les il·lustracions de la pàgina web.

Avui en dia, la pàgina web es troba disponible en italià, castellà i anglès: ‪Touch the sky

Aquest projecte es va realitzar gràcies al finançament de la FECyT i el suport del node nacional espanyol de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009.

 

Astroadapt

Astroadapt és un projecte de programari lliure de codi obert dirigit a persones amb discapacitat motora.
astroadapt

L’aplicació gràfica es pot emprar com a eina d’exploració d’informació i de comunicació. Per a utilitzar-lo com a ferramenta d’informació, hem elaborat plantilles de contingut astronòmic que poden descarregar-se de manera conjunta amb l’aplicació. En l’actualitat, Astroadapt es troba disponible en castellà i anglès. Us preguem que ens contacteu si esteu interessats a col·laborar amb el desenvolupament del programari, la introducció de nous continguts astronòmics, o amb la traducció a altres idiomes.

Aquest projecte es va realitzar gràcies al finançament de la FECyT i el suport del node nacional espanyol de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009.

Descarregar Astroadapt

 

El cel a les vostres mans

“El cel a les vostres mans” es un espectacle de planetari dissenyat especialment per a persones cegues o amb discapacitat visual. El programa, a més, empra una banda sonora de set canals per a assenyalar, a la cúpula, el lloc on s’estan projectant les constel·lacions. Al mateix temps, un dels dos narradors guia l’usuari per la semiesfera tàctil on es troben les constel·lacions en relleu.

planetario

L’espectacle es va estrenar el 29 d’octubre a l’Hemisfèric, el planetari de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, i l’èxit va ser immens. Altres planetaris arreu del món han mostrat un gran interès pel xou i, actualment, estem treballant en la traducció a altres idiomes amb la col·laboració de Planetaris sense Fronteres.

A més a més, s’ha seleccionat aquesta semiesfera per tal de formar part del llegat de l’Any Internacional de l’Astronomia que es conservarà al Museu de Ciències de Londres.

Aquest projecte es va realitzar gràcies al finançament de FECyT i el suport del node nacional espanyol de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009, així com amb la col·laboració imprescindible de la Ciutat de les Arts i les Ciències i l’Organització Nacional de Cecs Espanyols.

Descarrregar el Manual d’ús

 

Tocar la Lluna

Aquest projecte consisteix a dissenyar i produir un model tàctil de la Lluna que es puga emprar en activitats de divulgació, exposicions en museus i espectacles de planetari, dirigits a un públic invident.

luna2

Per mitjà d’ordinadors, hem desenvolupat un model en 3D idoni per a la impressió en serveis d’impremta, emprats actualment per tot el món, de forma que qualsevol institució interessada pot replicar-lo fàcilment i utilitzar-lo per a les seues activitats de divulgació.

El model final consisteix en una esfera de 20 cm de diàmetre que representa la superfície de la Lluna de forma simplificada, marcant-hi en braille els mars i cràters principals amb una lletra identificadora. Així mateix, s’acompanya aquesta lluna amb un document en braille on es troben els noms dels accidents corresponents a cada lletra.

En l’actualitat, persones cegues de tot el món –des de Puerto Rico, l’Argentina o Brasil fins a la Índia– han provat ja aquest prototip.

luna1

El seu finançament corre a càrrec d’Europlanet i la FECYT, i compta amb el suport del Galileo Teachers Training Program (GTTP), Universe Awareness (UNAWE) i Astrònoms Sense Fronteres (AWB).

Contacteu amb nosaltres si voleu descarregar-vos el fitxer 3D i el document adjunt per a la impressió.

cc 88x31

La Lluna tàctil per a persones cegues i amb discapacitats visuals de la Universitat de València es troba sota una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.

 

 

 

Tocar Mart

Seguint la mateixa línia del projecte “Tocar la Lluna”, aquest projecte consisteix a dissenyar i produir un model tàctil del planeta Mart, dirigit, de nou, a un públic invident.

De forma semblant al projecte anterior, hem desenvolupat un model en 3D per mitjà d’ordinadors adequat per a la impressió en serveis d’impremta especialitzats. El model final consisteix en dues semiesferes de 20 cm de diàmetre que representa la superfície marciana de forma simplificada amb les muntanyes, valls i cràters principals, prenent com a model la base de dades d’altitud marciana obtingudes per la sonda Mars Express de la ESA. Aquest prototip es va presentar al concurs “Space Apps Challenge 2013“, organitzat per la ESA, on hi va resultar guanyador de la fase espanyola.

Els fitxers es poden descarregar de Google Drive.

cc 88x31
Mart tàctil per a persones cegues i amb discapacitats visuals de la Universitat de València es troba sota una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.

 

A Touch of the Universe

Aquest projecte es troba en desenvolupament continu per a crear una col·lecció d’activitats seleccionades específicament amb l’objectiu d’ensenyar i demostrar continguts astronòmics a tots els públics, independentment de les seues capacitats visuals.

Visiteu el lloc web del projecte si voleu saber-ne més.