El Webb observa un guèiser sorprenentment gran expulsat per la lluna Encéladus de Saturn
31/5/2023 de ESA

Les imatges de la càmera d’infrarojos propers (NIRCam) del Telescopi Espacial James Webb de la NASA/ESA/CSA mostren un guèiser de vapor d’aigua que és disparat des del pol sud de la lluna Encéladus de Saturn, estenent-se 40 vegades la grandària de la pròpia lluna. La imatge incrustada, presa per l’orbitador Cassini, posa de manifest el què de menut que sembla Encéladus en comparació amb el guèiser d’aigua en la imatge de Webb. Crèdit: NASA, ESA, CSA, STScI, G. Villanueva (NASA’s Goddard Space Flight Center), A. Pagan (STScI).
Un guèiser de vapor d’aigua provinent de la lluna Encéladus de Saturn, que s’estén més de 9600 quilòmetres, prou llarg com per creuar el continent euroasiàtic des d’Irlanda fins al Japó, ha sigut detectat per investigadors utilitzant el Telescopi Espacial James Webb de la NASA/ESA/CSA.
No sols és la primera vegada que s’observa una ejecció d’aigua al llarg d’una distància tan extensa, sinó que Webb també està proporcionant als científics una visió directa, per primera vegada, de com aquesta emissió alimenta el subministrament d’aigua per a tot el sistema de Saturn i els seus anells.
[Font]