Una nova mirada als raigs gamma d’una veïna de la nostra Galàxia
22/5/2023 de AAS NOVA / The Astrophysical Journal Letters
Una recent reanàlisi de dades del Telescopi Espacial Fermi de Gran Àrea (Fermi-LAT) ha llançat nova llum sobre la naturalesa de l’emissió de raigs gamma des de la galàxia d’Andròmeda (M31). Prèviament, es pensava que els raigs gamma d’Andròmeda provenien d’una regió estesa al voltant del seu centre, el que suggeria la presència de raigs còsmics o d’un halo massiu de matèria fosca. No obstant això, la reanàlisi revela que l’emissió de raigs gamma es limita a dues fonts puntuals: una al centre de la galàxia i una al voltant de 20.000 anys llum al sud-est. Sorprenentment, ambdues fonts són significativament més brillants del que s’esperava en comparació amb l’emissió de raigs gamma del centre de la nostra galàxia, la Via Làctia.
Aquestes troballes desafien les teories prèvies i plantegen preguntes sobre l’origen dels raigs gamma en Andròmeda. Una possibilitat explorada pels autors és la presència d’una població d’objectes antics no resolts, com ara púlsars de mil·lisegons, que se sap que produeixen raigs gamma en la nostra pròpia galàxia. No obstant això, el nombre de púlsars necessaris per a explicar l’emissió observada en Andròmeda és molt més gran que els actualment observats a la Via Làctia. Els autors també van investigar la font situada fora del centre i no van trobar contraparts adequades en altres longituds d’ona, el que fa poc probable que siga una font extragalàctica.
Aquests resultats inesperats aporten nous coneixements sobre l’emissió de raigs gamma en Andròmeda i destaquen la necessitat de realitzar més observacions i anàlisis per comprendre els mecanismes responsables de la brillant emissió de raigs gamma prop dels centres de les galàxies. Comprendre la naturalesa de les fonts de raigs gamma en galàxies veïnes també pot contribuir a la nostra comprensió de l’emissió de raigs gamma des del centre de la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia.