Els júpiters calents podrien no estar orbitant en solitari
7/6/2023 de la Universitat de Indiana
Una investigació liderada per un astrònom de la Universitat de Indiana desafia les creences de llarga data sobre l’aïllament dels “júpiters calents” i proposa un nou mecanisme per comprendre l’evolució dels exoplanetes.
Mentre el nostre Júpiter està lluny del Sol, els jupiters calents són planetes gegants gasosos que orbiten molt a prop d’estrelles fora del nostre sistema solar, amb un període orbital de menys de 10 dies. Estudis anteriors suggerien que rarament tenen altres planetes companys propers, fet que va portar els científics a creure que els júpiters calents es van formar i evolucionar a través d’un procés violent que va expulsar altres planetes de la zona a mesura que s’acostaven a les seues estrelles amfitriones. Els nous descobriments revelen que els júpiters calents no sempre orbiten sols.
“La nostra investigació mostra que almenys una fracció dels júpiters calents no pot formar-se a través d’un procés violent”, va dir Songhu Wang, professor assistent d’astronomia a la Facultat de Filosofia i Ciències. “Això és una contribució significativa per avançar en la nostra comprensió de la formació dels júpiters calents, el que pot ajudar-nos a aprendre més sobre el nostre propi sistema solar”.
Els investigadors van determinar que l’aparició de sistemes amb júpiters calents i temperats depén dels planetes gegants de gas que apareguen al sistema, fet que influeix en el grau d’interacció i migració dels planetes.
[Font]