Telegrama a un planeta Concurso educativo

TELEGRAMA A UN PLANETA 24_25 JA ESTÀ ACÍ!!

Enguany el telegrama s’enviarà cap a Luyten b.

PARTICIPA  AL CONCURS

Bon dia des de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València 🔭🥘 , la Terra 🌍 , 

Em pregunte què tal els estarà anant el dia als estudiants i docents de Teegarden b👽, o als de Pròxima centauri b👾, o als de qualsevol dels quatre mons als quals Trappist-1 “dona candela” ⭐. De fet em pregunte si tan sols hi haurà escoles allà o si, potser hauran trobat una altra manera d’educar els seus joves. Em pregunte si hi haurà joves. Em pregunte si hi haurà vida i, si n’hi ha, si passaran els seus lapses de temps (no tenen per què ser hores, minuts i segons) preguntant-se el mateix que jo 🤔 .

Quan una es posa a pensar en la quantitat de mons potencialment habitables que hi ha només a la nostra galàxia , és inevitable que apareguen un muntó de preguntes.

Això precisament és el que volem que facen els nostres estudiants: preguntar-se i tractar de respondre’s.

Per això ho vam prometre i ara tornem a la càrrega. Després de l’èxit de convocatòria d’aquesta iniciativa pionera durant el curs passat, tornem a preguntar-nos:

Per què no arrancar el curs 24/25 comunicant-nos amb extraterrestres? 

La comunicació amb possibles civilitzacions extraterrestres forma part de l’imaginari col·lectiu des de fa generacions i en són molts els exemples que en donen fe tant en la literatura com en el cinema

Però també en la ciència. Ja Galileu es preguntava si hi hauria éssers vius a la Lluna i els altres planetes, i persones investigadores de totes les èpoques i cultures han reflexionat sobre la pluralitat dels mons habitats i si hi ha algú allà fora amb qui puguem dialogar. Aquesta inquietud va propiciar l’inici del programa SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence) allà pels anys seixanta del passat segle, que des d’aleshores busca activament senyals d’altres civilitzacions en l’univers.

Tanmateix, escoltar l’Univers estant callats no és una manera òptima de comunicar-se. Si a l’altra banda les civilitzacions alienígenes fan el mateix, serà impossible establir qualsevol tipus de comunicació, per això prenem la iniciativa i ens plantegem el repte de manar un missatge a l’espai.

Fruit de la col·laboració entre l’ OAUV, CESAR (ESA/INTA/ISDEFE) i CAB,

neix aquest concurs que vol contribuir a donar a conèixer a la comunitat educativa el programa SETI: quins són els seus fonaments, els seus mètodes, els protagonistes i fites més ressenyables i, naturalment, com ens les arreglarem per establir un potencial contacte amb una civilització extraterrestre. Quina seria la nostra intenció en aquest primer acte comunicatiu? Què li diríem a una civilització extraterrestre de la qual res sabem i que, molt probablement, res sàpiga de nosaltres? Què els diríem i… en quin idioma?

El concurs està adreçat a estudiants de centres d’ensenyament de tota Espanya a partir de 3r d’ESO fins a 2n de Batxillerat i FP (FPB i CCFF GM) i té per objectiu compondre un missatge gràfic o pictograma amb el qual establir un primer contacte amb una possible civilització alienígena en un planeta potencialment habitable d’una estrela del veïnat solar.

D’entre tots els pictogrames que rebem des dels centres participants es realitzarà una selecció i es procedirà al seu enviament per ràdio a través de les antenes de l’INTA 📡 al Centre Europeu d’Astronomia Espacial (ESAC) de l’ESA a Villanueva de la Cañada (Madrid).