Gèmini Nord detecta múltiples elements que formen roques en l’atmosfera d’un exoplaneta submergit en l’infern
15/6/2023 de NOIRLab / Nature
Utilitzant el telescopi de Gèmini Nord, la meitat boreal de l’Observatori Internacional Gèmini, que opera NOIRLab de NSF i AURA, un equip d’astrònoms ha detectat diversos elements formadors de roques en l’atmosfera d’un exoplaneta del mateix tamany que Júpiter anomenat WASP-76b.
El planeta es troba tan perillosament a prop de la seua estrella que els elements formadors de roques, com el magnesi, calci i níquel, s’evaporen i es dispersen per tota la seua abrasadora atmosfera. Este intrigant perfil químic aporta nous coneixements sobre la formació de sistemes planetaris, inclosos el nostre.
L’abundància de molts d’estos elements coincideix estretament amb l’abundància trobada en el nostre Sol i en l’estrella amfitriona de l’exoplaneta. És possible que açò no siga una coincidència i proporcione evidència addicional que els planetes gegants gasosos, com Júpiter i Saturn, es formen d’una manera més semblant a la formació d’estrelles, fusionant-se a partir del gas i la pols d’un disc protoplanetari, en lloc de l’acumulació gradual i la col·lisió de pols, roques i planetesimals, que passen a formar planetes rocosos com Mercuri, Venus i la Terra.
[Font]