El Webb demostra que les galàxies van transformar l’Univers primerenc
13/6/2023 del telescopi Webb / The Astrophysical Journal
Les estrelles de les galàxies primerenques van permetre que la llum viatjara lliurement al escalfar i ionitzar el gas intergalàctic, aclarint vastes regions al seu voltant.
Només uns pocs cents de milions d’anys després del Big Bang, el cosmos estava ple de gas d’hidrogen opac que atrapava la llum en certes longituds d’ona provinents d’estrelles i galàxies. Al llarg del primer miler de milions d’anys, el gas es va tornar completament transparent, permetent que la llum viatjara lliurement. Els investigadors han buscat durant molt de temps proves definitives per explicar este canvi.
Noves dades del Telescopi Espacial James Webb recentment han trobat la resposta utilitzant un conjunt de galàxies que existien quan l’univers només tenia 900 milions d’anys. Les estrelles en estes galàxies emetien prou llum per ionitzar i escalfar el gas que les envoltava, formant enormes “bombolles” transparents. Amb el temps, estes bombolles es van trobar i es van fusionar, la qual cosa va portar a les vistes clares i extenses que tenim hui dia.
[Font]