Dies de 19 hores durant mil milions d’anys en la història de la Terra
13/6/2023 de Acadèmia Xinesa de Ciències / Nature Geoscience
Encara que donem per descomptat el dia de 24 hores, en el passat llunyà de la Terra, els dies eren encara més curts. La duració del dia era més curta perquè la Lluna estava més a prop. “Amb el temps, la Lluna ha robat l’energia de rotació de la Terra per impulsar-la cap a una òrbita més alta i més lluny de la Terra”, explica Ross Mitchell (Acadèmia Xinesa de Ciències).
“La majoria dels models de rotació de la Terra prediuen que la duració del dia era consistentment més curta a mesura que retrocedim en el temps”, comenta Uwe Kirscher, coautor de l’estudi i investigador a la Universitat de Curtin a Austràlia.
Però Mitchell i Kirscher no van trobar un canvi lent i constant en la duració del dia a mesura que retrocedien en el temps. La duració del dia de la Terra sembla haver parat el seu augment a llarg termini i s’ha mantingut constant en aproximadament 19 hores, fa aproximadament entre dos mil i mil milions d’anys, “els mil milions d’anys”, assenyala Mitchell, “comunament coneguts com els mil milions ‘avorrits’ “.
El moment en què es va detindre l’augment resulta intrigant i coincideix amb els dos majors augments d’oxigen. Timothy Lyons (Universitat de Califòrnia a Riverside) comenta: “És fascinant pensar que l’evolució de la rotació de la Terra podria haver afectat la composició en evolució de l’atmosfera”. Per tant, el nou estudi recolza la idea que l’augment dels nivells d’oxigen a la Terra va haver d’esperar dies més llargs perquè les bacteris fotosintètiques generaren més oxigen cada dia.
[Font]