L’exoplaneta LP 890-9 c, un laboratori per a distingir bessons distants de Venus i la Terra
15/6/2023 de Institut d’Astrofísica d’Andalusia / Monthly Notices of Astronomical Society
Amb més de cinc mil quatre-cents planetes detectats al voltant d’estrelles llunyanes, un dels reptes actuals rau en detectar planetes semblants a la Terra i estudiar les seues atmosferes. Però la distància limita les observacions possibles, i és necessari realitzar simulacions que faciliten la interpretació de les dades. Ara, un equip científic internacional està desenvolupant un model climàtic per a exoplanetes rocosos que podria respondre a la següent pregunta: si s’observaren a una distància de cent anys llum, com diferenciar un planeta similar a Venus d’un com la Terra?
L’equip va triar el planeta LP 890-9 c, situat a 106 anys llum de distància i descobert en 2022. Amb 1,37 vegades el diàmetre terrestre, el planeta gira al voltant d’una estrella nan roig, més xicoteta i freda que el nostre Sol, a una distància que la situa en la zona d’habitabilitat, la regió on les condicions de pressió i temperatura permetrien l’existència d’aigua líquida en superfície. Però es troba, també, molt prop de la regió en què es produiria un efecte hivernacle desbocat, com el que s’observa en Venus.
La possibilitat que este planeta siga com Venus el converteix en un laboratori ideal per a estudiar l’evolució atmosfèrica de planetes semblants a la Terra i explicar la divergència climàtica que observem entre la Terra i Venus. “El nostre model pretén servir de suport a la interpretació de les futures observacions amb el telescopi espacial James Webb o amb el futur Telescopi Extremadament Gran (ELT), i ens permetrà caracteritzar millor lo que veiem en l’atmosfera d’estos planetes”, afirma Diogo Quirino, investigador de l’Institut d’Astrofísica i Ciències de l’Espai (IA) i primer autor de l’article. “Les simulacions ací presentades són el primer pas cap a esta caracterització, que implica la predicció de la temperatura i la circulació atmosfèrica, i com estes influeixen en les observacions”.
[Font]